Bredefleur “Als we het niet kunnen meten, beginnen we er niet aan”

  • 31 augustus 2022
    • Succesverhaal

Bij Bredefleur willen ze alleen de mooiste, de beste en meest exclusieve lelies telen. En dat begint volgens hen bij het hebben van passie in het vak. En dat merk je direct als je de tuin binnen stapt. De passie stroomt al generaties lang door de aderen van de familie Evers. Het familiebedrijf gaat jaren terug, maar met de volgende generatie aan het roer zijn ze meer dan klaar voor de toekomst. We spraken met Thomas Evers, een van de drie broers die de kar trekt binnen de organisatie. Middels een cursus ‘Het Nieuwe Telen’ kwam hij in aanraking met LetsGrow.com. Tegenwoordig zit het gebruik van data verweven in de bedrijfsvoering en strategie van deze leliekwekerij.

Meten is weten

De mannen van Bredefleur deinzen niet weg voor innovatie. Zo zorgen de velen zonnepanelen voor 100% stroomvoorziening voor hun machines en koeling, gebruiken ze volautomatische bosmachines voor hun lelies en zetten zij data in om zo verschillende facetten binnen de organisatie te verbeteren. “Als we ergens in geloven, dan gaan we ervoor. Dat zit gewoon in ons DNA” aldus Thomas Evers.

Thomas is duidelijk als het gaat om het gebruiken van data. Meten is weten bij Bredefleur. Het bedrijf speelt graag in op innovaties en loopt daarin ook voorop, maar als het niet te meten valt dan begint men er niet aan. Een uitgangspunt die we bij LetsGrow.com uiteraard alleen maar toejuichen. Want het is nu eenmaal zo, door van data waardevolle informatie te maken, kun je het teeltproces optimaliseren. Ongeacht welke teelt. In dit geval dus lelies van hoge kwaliteit.

Na het volgen van een cursus ‘Het Nieuwe Telen’ (HNT), ook wel Plant Empowerment genoemd, maakte Bredefleur kennis met LetsGrow.com. “Tijdens die cursus kregen we de kans om mee te kijken bij twee bedrijven die HNT implementeerden. Na deze driejarige cursus wilden wij ook aan de slag en zijn we gestart met LetsGrow.com” Aldus Thomas Evers. “Uiteindelijk zijn we begonnen met het uitlezen van de eerste kasafdeling. We zijn allereerst gestart met het meten van de temperatuur in de nok. Middels meetboxen konden we zien wat de temperatuur onder en boven het schermdoek was. Daarna zijn we gestart met het meten van de RV (Relatieve Luchtvochtigheid) buiten en het berekenen van PAR (percentage groeilicht wat de kas binnenkomt). Doordat je naar je eigen data kijkt, krijg je er snel feeling mee en creëer je inzicht in je manier van telen. Uiteindelijk lezen we vandaag de dag acht afdelingen uit op onze vestiging in Luttelgeest”.

Op weg naar nauwkeurige voorspellingen

Uiteindelijk ging de vraag van Bredefleur verder dan alleen het meten van klimaatomstandigheden. Het monitoren van de oogst van de lelies was ook iets waar men graag meer inzicht in wilde. Deze vraagt komt voort uit de korte cyclus die lelies hebben. Na het poten van een bol, duurt het gemiddeld acht tot tien weken tot de plant klaar is om geoogst te worden. “We poten een keer per week nieuwe bollen en op de andere dagen snijden we de lelies. We wilden graag per week monitoren hoeveel planten we hebben staan en wat we kunnen gaan oogsten” aldus Thomas. “Het monitoren van deze prognoses en deze te vergelijken met periodes uit het verleden, geven een beeld van wat we kunnen verwachten voor de komende tijd. Uiteindelijk kun je daar van alles op aanpassen richting de verkoop. Dat is voor ons natuurlijk waardevol” vult Evers aan.

Winny van Heijningen, Sales Manager, legt uit hoe LetsGrow.com Bredefleur hierin begeleidt: “Door de gewasdata te registeren en te matchen met de klimaatdata, kunnen we uiteindelijk oogstprognoses uitvoeren. En mocht dan blijken dat er in een bepaalde week de prognose niet waargemaakt lijkt te worden, kunnen we hier op inspelen door bijvoorbeeld te sturen met de RTR (Ratio Temperature Radiation) wat de verhouding tussen straling en temperatuur weergeeft. Het ultieme doel is een gewas dat in balans is omdat dit zorgt voor een weerbaardere plant en uiteindelijk een optimale kwaliteit”.

Overzicht van arbeidsproces

Naast het uitlezen van alle klimaatafdelingen in de kas gaat het visualiseren van data ook tot aan het arbeidsproces bij Bredefleur. Elke pauze worden behaalde normen gepresenteerd. Thomas legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “We berekenen het aantal geoogste planten per persoon, per uur. Als je deze data per week bekijkt, dan valt een stijgende lijn niet direct op. Maar door die data te bekijken over een langere periode, zagen we dat er stappen vooruit gezet zijn. Dit zorgde natuurlijk voor enthousiasme bij ons en ons personeel. In de toekomst willen we ook nog meer gaan doen met onze klimaatcijfers zodat we overal een stijgende lijn kunnen weergeven. Het samenwerken met partijen als LetsGrow.com brengt ons als bedrijf, maar ook de sector in het algemeen, vooruit”.

Een duidelijke missie en visie voor Bredefleur dus. Blijven verbeteren en innoveren, zodat het bedrijf volle kracht vooruit kan blijven gaan en klaar is voor de volgende generatie. En daar draagt LetsGrow.com graag aan bij. Want alleen ga je snel, maar samen kom je verder.

v.l.n.r. Levi Evers, Thomas Evers en Peter Evers. De drijvende krachten achter Bredefleur.