Blog: De zin en onzin van Artificial Intelligence

  • 8 december 2021
    • Kennis delen
    • Nieuws

Smart technologies, Artificial Intelligence, Big data allerlei termen die je steeds vaker voorbij ziet komen. Maar wat doet het, wat kan het voor jou als teler betekenen en hoe start je ermee dan? Dat zijn allerlei vragen die we vaak krijgen. Om meer uitleg te geven hierover hebben wij een aantal blogs geschreven. Lees hier ‘ De zin en onzin van Artificial Intelligence’.

Wist je dat een hedendaagse mobiele telefoon een miljoen keer zo krachtig is dan alle computers bij elkaar die de maanlanding in de jaren ’60 mogelijk hebben gemaakt? Met die gedachte in het achterhoofd, is het duidelijk dat er veel veranderd is op het gebied van mobiele telefoons en computers. Een mobiele telefoon zit tegenwoordig namelijk vol met Artificial Intelligence (AI). AI verwijst naar de toepassing van menselijke intelligentie in machines. Machines zijn geprogrammeerd om te denken als mensen, handelingen na te bootsen en problemen op te lossen.

AI is een techniek die erg snel groeit door de ontwikkeling van snelle en hele krachtige computers. Een goed voorbeeld van AI is bijvoorbeeld Google Maps. Met Google Maps weet je telefoon exact welke route je moet volgen. Beter dan jij ooit zou kunnen. Dit komt omdat je telefoon meer data tegelijk kan verwerken dan jijzelf. 

AI is een term die ook in de tuinbouwbranche veelvoudig gebruikt wordt. Hierdoor krijgt men soms de indruk dat AI alle toekomstige problemen in de sector gaat oplossen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het tekort van medewerkers en gericht opgeleide telers. Zorgt AI er dan voor dat alle werkzaamheden in de toekomst overgenomen kunnen worden door robots? Voor sommigen een droom, maar voor velen ook een schrikbeeld. Gaat AI mensen vervangen? Het antwoord daarop is volgens ons; nee.

Bij LetsGrow.com geloven wij erin dat AI helpt om betere beslissingen te nemen, maar het gaat een teler of teeltadviseur zeker niet vervangen. Wel brengt AI de teler en teeltadviseur mogelijkheden om grotere oppervlakten op afstand te besturen. Expert Knowledge gecombineerd met Artificial Intelligence is wat ons betreft de gouden combinatie. Hier later meer over.

Hoe werkt AI dan precies?
Vaak wordt gedacht dat zoveel mogelijk data van verschillende telers bij elkaar hèt recept is voor het ontwikkelen van een algoritme.  Een algoritme dat wellicht automatisch telen mogelijk kan maken. Echter is dit niet de juiste manier. Ten eerste omdat data van telers altijd eigendom van de teler blijft en dus niet op die manier gebruikt mag worden. Ten tweede, omdat het gebruiken van data uit het verleden, om algoritmen en voorspellingen voor de toekomst te ontwikkelen, niet zorgt voor optimalisatie. In die situatie neem men namelijk eventuele ‘fouten’ uit het verleden mee in de ontwikkeling. En dat is onnodig, want een goed opgebouwd algoritme kan zeker wel voor optimalisatie zorgen.AI maakt het namelijk mogelijk taken sneller en soms beter uitvoeren dan mensen, mits het algoritme goed is opgebouwd.

Een goed voorbeeld hiervan is de Intellivue Guardian Solution van Philips welke gebruikt wordt in ziekenhuizen. Deze AI gerelateerde innovatie is een slim systeem dat, middels de juiste sensoren, de hartactiviteit en ademhalingssnelheid meet van patiënten. Slim en zorgvuldig opgebouwde algoritmen voorspellen wanneer het mis zou kunnen gaan bij een patiënt om zo vervolgens preventief een medisch team in te schakelen. Dit preventieve ingrijpen zorgt voor minder complicaties bij patiënten, uiteindelijk minder IC-opnames en dus minder druk op artsen en verpleegkundigen die zich kunnen focussen op patiënten die extra zorg nodig hebben in plaats van routinewerkzaamheden zoals de standaard controles. Dit systeem is een goed voorbeeld van hoe AI kan zorgen voor optimalisatie.

Hoe zit dat nu in de tuinbouw?
De afgelopen 50 jaar is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar plant fysiologie en natuurkundige aspecten in en rond een kas. Door deze onderzoeken weet men inmiddels hoe een plant groeit en hoe men het een plant zo comfortabel mogelijk kan maken. Optimale condities zorgen uiteindelijk voor een gewas van hoge kwaliteit en een hogere opbrengst. Telers en teeltadviseurs gebruiken hiervoor hun eigen ervaringen en berekeningen, dit noemen we ook wel Expert Intelligence (EI). Systemen kunnen al zo worden ingesteld dat zij alerts kunnen afgeven aan de teler wanneer dit nodig is. Dit zorgt er al voor dat telers zich op meer strategische zaken kunnen focussen.

LetsGrow.com draagt hier aan bij door de data van de teler te visualiseren en te analyseren. Deze uitkomsten maken het mogelijk om data gedreven te telen. Maar het kan dus nog uitgebreider. Wanneer de we uitkomsten uit EI combineren met andere externe data, zoals bijvoorbeeld de weersverwachting, dan kan men met die gegevens een optimale situatie creëren voor de plant. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met een optimaal opgebouwd Machine Learning model te voorspellen wanneer er plantstress kan voorkomen bij de plant. Een teler kan met deze informatie dus de teeltstrategie aanpassen om te voorkomen dat deze plantstress ook echt daadwerkelijk optreedt. Op deze manier helpt de combinatie van data, EI en AI de teler voorspellend inzicht te geven. Daarmee krijgt de teler de mogelijkheid om een nog stabielere en optimale teelt neer te zetten. Een situatie met alleen maar winnaars als je het aan ons vraagt!

Er is met AI nog zoveel meer mogelijk. Denk hierbij aan automatisch beeldherkenning door camera’s in de kas te plaatsen. Samen met partner Gearbox maakt LetsGrow.com dat nu al mogelijk. Daarnaast werkt LetsGrow.com ook samen met HortiKey en hun Plantalyzer. Dit is een robot welke op de buisrail langs het gewas rijdt en beeldopnames maakt. De geavanceerde AI in deze robot is in staat om het aantal vruchten of bloemen in het pad te herkennen of om groei te analyseren. Door deze herkenning is het voor LetsGrow.com mogelijk om nauwkeurigere oogstprognoses te maken en te visualiseren in ons dashboard MyLetsGrow. Een teler kan met deze data gerichter te werk gaan door bijvoorbeeld de verkoop van zijn product juist in te zetten en te verkopen tegen hogere marges.

Neemt AI dan nu de taak van de mens over?
Nee. Ten alle tijden is het belangrijk dat de combinatie tussen computer en mens blijft bestaan. Een combinatie van Expert Intelligence en Artificial Intelligence. Mensen bepalen de strategie aan de start van het proces aan de hand van de commerciële wensen voor dat jaar. Daarnaast  moet de mens altijd kunnen ingrijpen bij calamiteiten. AI maakt mensen dus zeker niet overbodig, maar stelt men wel in staat om grotere oppervlaktes te beheren en te optimaliseren zonder te veel met randzaken bezig te zijn.