Student Eric paste wiskunde toe in een bloemenkas

  • 17 november 2020
    • Succesverhaal

Wiskunde en gerbera’s. Strakke formules en kleurige bloemen. Die combinatie ligt écht niet zo voor de hand als je net denkt alles te snappen over snijpunten, parabolen, logaritmen, sinus en cosinus. Toch doet voormalig student Toegepaste Wiskunde Eric van der Sluis prachtig werk voor LetsGrow.com. Hij ontwikkelde voor het bedrijf een model om gerbera’s te detecteren en traceren. Door zijn werk kan iedere gerberateler op de voet volgen hoe hard iedere plant groeit en wanneer die geoogst kan worden.

Je hebt een wiskundeknobbel. Maar wat wil je daarmee gaan doen? Voor Eric was dat 4 jaar geleden al duidelijk. Hij wilde die inzetten om een bedrijf beter te laten draaien. Nu hij bijna is afgestudeerd, heeft hij dat ideaal nog steeds. “Ik heb tijdens mijn stage gewerkt met gerbera’s. Maar de mogelijkheden van toegepaste wiskunde zijn natuurlijk veel breder. Ik kan voor een bedrijf software gaan ontwikkelen. Of me bezig gaan houden met data-analyse.”

Detectie en tracking

“Voor de gerberatelers die klant zijn bij LetsGrow.com heb ik een nieuw model ontworpen voor detectie en tracking. Neem nou die teler. Die wil weten hoe zijn planten erbij staan en wanneer hij ze kan oogsten en naar de veiling kan brengen. Dan kan hij ervoor kiezen om elke dag door de kassen te lopen. Het is veel handiger om in een gerberakas een camera te plaatsen. Die neemt iedere dag een nieuwe foto van de gerbera’s. Ik heb iedere bloem een eigen identiteit gegeven. Zo kan de teler elke plant volgen tot en met de oogst. Op basis van het beeldmateriaal dat in de cloud wordt opgebouwd, weet hij hoeveel bloemen straks kunnen worden geoogst. Hoeveel nieuwe bloemen er op een dag of in een week bij komen. Of sommige percelen beter groeien dan andere. Dat ziet hij allemaal op zijn computer. Dat werkt veel efficiënter dan toen hij nog iedere dag zijn kassen ging inspecteren.”

Opeens 30 leuke collega’s

De stage bij LetsGrow.com was Erics eerste kennismaking met het bedrijfsleven. “Mijn wereld is daardoor groter geworden. Ik had opeens 30 leuke jonge collega’s. Na een tijdje kende ik iedereen. Het was voor mij nieuw om gewoon iedere dag van 8 tot half 5 te werken. Om aan de verwachtingen van je collega’s te voldoen.”
  
Bron: De Haagse hogeschool