3 tips over telen met hoge buitentemperaturen

  • 24 juni 2020
    • Kennis delen

Aankomende dagen stijgen de temperaturen tot wel 32 graden Celsius in Nederland. Wat betekent dit voor de telers en hoe kunnen ze hierop inspelen om ervoor te zorgen dat het gewas er tevreden bij blijft staan?

Met de stijging van de temperatuur, stijg ook het stralingsniveau. Straling is de drijvende kracht achter fotosynthese (assimilatenproductie), mits deze optimaal wordt ingezet. Hieronder vind je 3 tips die telers helpen om de plantbalansen te bewaren:

Kastemperatuur verlagen
Juist, de kastemperatuur moet om laag, maar het 100% openen van de ramen is niet de enige optie. Door de ramen op een lager niveau te houden, kunnen telers transpiratie / verdamping initiëren. Hierdoor worden de planten gebruikt als koelsysteem om uw temperatuur te verlagen.

Vernevelingssysteem
Zorg dat de huidmondjes open worden gehouden. Om dit te realiseren is het belangrijk dat de relatieve vochtigheid niet dramatisch daalt. Heeft u een vernevelingssysteem? Dan is dit het beste moment om het systeem te gebruiken, maar wel gedoseerd. Het doel van een vernevelingssysteem is immers om de luchtvochtigheid van de kas te verhogen en niet om de luifel te “sproeien”.

Schermen
Gebruik je schermen. Vooral voor hogedraadgewassen is de belangrijkste factor van uw kas de temperatuur van de bloemen. Gebruik het scherm om de directe straling op het gewas en met name de bloemen te verminderen.