Data-gestuurd telen op een hoger niveau

Data-gestuurd telen op een hoger niveau

08 januari 2021

Voor een teler is het niet ondenkbaar dat zijn gewasmanagementsysteem in de nabije toekomst zijn beste fulltime gewasadviseur wordt. Denk aan een gewasmonitoringsysteem dat data over de water-, energie- en assimilatenbalans van de plant naar een centraal dataplatform stuurt.

Op basis van al deze data neemt het systeem beslissingen en regelt het kasklimaat zodanig dat de gewasgroei geoptimaliseerd wordt. Dit klinkt misschien als sciencefi ction, maar het begint de realiteit te worden. De eerste stappen zijn al genomen en zijn beschreven in de voorgaande whitepaper “Data-gestuurd telen in de praktijk”. Hierin zijn de volgende vragen behandeld: ‘Wat is er gebeurd?’ en ‘Waarom is het gebeurd?’.

Deze whitepaper beschrijft de hierna volgende stappen: ‘Wat zal er gebeuren?’ en ‘Wat is het beste dat kan gebeuren?’. Weten wat het beste is dat kan gebeuren is het ultieme doel van teeltoptimalisatie. In de vorige whitepaper “Data-gestuurd telen in de praktijk” werd al benadrukt dat de kwaliteit van data cruciaal is. Het creëren van een dataset van hoge kwaliteit vereist regelmatige kalibratie van sensoren, consistente gewasregistratie en ook data-opschoning. Dit kost tijd en toewijding, maar is onmisbaar voor een correcte analyse. Alleen met een dataset van hoge kwaliteit is het mogelijk om de gecompliceerde laatste stappen van data-analyse uit te voeren. Hierbij spelen algoritmes en modellen een beslissende rol.

 

 

Wil je de volledige whitepaper downloaden? Door onstaand wat gegevens achter te laten ontvang je hem direct op je e-mail!

Contact Winny

Download Whitepaper

Nog meer kennis

Lees ook onze andere whitepapers