Data Driven Growing in de praktijk

Data Driven Growing in de praktijk

08 januari 2021

Data is een veelbesproken onderwerp in de tuinbouwsector. Steeds meer bedrijven implementeren op data gebaseerde oplossingen. Veel onderzoeken en ontwikkelingen zijn gebaseerd op data en daardoor verschijnen er ook vacatures voor tuinbouw data-analisten. Echter, waarom is data zo essentieel geworden? Is data-analyse werkelijk zo winstgevend? Welke data moet verzameld worden? Hoe belangrijk is de kwaliteit van data? Hoe moet begonnen worden met data-analyse? Welke instrumenten moeten gebruikt worden? Voor de beantwoording van deze vragen is begrip van de basisprincipes van data-analyse cruciaal.

Data-analyse in de tuinbouw is meer dan alleen grafieken maken in een spreadsheet. Data-analyse begint bij het proces van de verzameling, opslag en opschoning van data. Een dataset van hoge kwaliteit creëert veel mogelijkheden voor data-analyse, zoals het beantwoorden van vragen als “wat is er gebeurd” en “waarom is het gebeurd”.

Data-visualisatie
Het visualiseren van data met data-analyse kan essentieel zijn voor het vinden van de juiste antwoorden. Bij het combineren van data van verschillende bronnen zijn hulpmiddelen zoals een dashboard, de klimaatmonitor of plantbalans RTR nodig om resultaten op een duidelijke manier weer te geven. Data-gestuurd telen vereist kennis van data-analyse. Als teler of consultant is het belangrijk om in contact te komen met de juiste partijen die kunnen helpen bij het maken van de transitie naar data-gestuurd telen.

Belangrijke selectiecriteria zijn het hebben van een centraal dataplatform, kennis van planten, praktische ervaring in tuinbouw, beschikbare hulpmiddelen en transparantie met betrekking tot privacy en data-eigendom. Alleen door gebruik te maken van het juiste platform is het mogelijk om datagestuurd telen volledig in de praktijk te implementeren.

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze uitgebreide whitepaper? Door onderstaand wat gegevens achter te laten ontvang je de whitepaper op je e-mail!

Contact Martin

Download Whitepaper

Nog meer kennis

Lees ook onze andere whitepapers