Tuinders helpen massaal om wateroverlast in Westland te voorkomen

Tuinders helpen massaal om wateroverlast in Westland te voorkomen

11 februari 2020

Delfland Rainlevelr

Westlandse tuinders helpen massaal mee om wateroverlast te voorkomen. 25 bedrijven zetten inmiddels hun waterbassin in om regenwater te kunnen opvangen als er enorme buien vallen. Dit jaar komen er nog eens tien bij. 

Nu de 25ste deelnemer van het project Rainlevelr een feit is, vindt het Hoogheemraadschap van Delfland het de hoogste tijd voor een feestje. Dat wordt woensdag gevierd bij Lugt Lisianthus in Monster, een gloednieuwe kwekerij aan de Boomaweg. Deze bloemenkweker meldde zich als 25ste aan.

Wij zijn heel erg blij met deze 25″, zegt Saskia Jouwersma, projectleider bij Delfland. ,,En met alle tuinders die nog in de intakefase zitten en dit jaar aangesloten worden. Dat zijn er een stuk of tien.


Kansen

Omdat er steeds meer wateroverlast kwam in Westland is Rainlevelr in 2012 als proef gestart. Het werkt als volgt: als er een zware bui op komst is, informeert het waterschap de tuinder over de verwachte neerslag en vraagt hem ruimte te maken in het waterbassin of silo. Dat water stroomt naar het oppervlaktewater en kan Delfland wegpompen voordat de hevige bui er is. Als het eenmaal flink gaat regenen, is er extra ruimte beschikbaar in het waterbassin om regen op te vangen.

Tuinders die een nieuw bedrijf bouwen, en een waterbassin erbij krijgen, kunnen het systeem van Rainlevelr laten installeren op kosten van Delfland. ,,Ook als de folie van een bassin wordt vervangen biedt dat kansen”, weet Jouwersma. ,,Want je moet een doorvoer door het dijklichaam maken en als je dat door de folie heen doet, kan het bassin gaan lekken. Dat wil je niet.”

Meehelpen aan een droger Westland is een kleine moeite, aldus Marcel van der Lugt (Kweker).

Lugt Lisianthus heeft net een gloednieuw bedrijf van zes hectare laten bouwen en werd benaderd om mee te doen. ,,Tien, vijftien jaar geleden zijn er veel problemen met wateroverlast geweest in Westland”, weet kweker Marcel van der Lugt. ,,Als je dan toch nieuw gaat bouwen en alle kosten vergoed worden, is dat een goed moment om mee te doen. Meehelpen aan een droger Westland is dan een kleine moeite.”

Van der Lugt heeft een enorme waterbuffer van 16.500 kuub en kan een flinke bijdrage leveren. De 25 deelnemers aan Rainlevelr zijn samen goed voor 139 hectare glas. Met de tien bedrijven erbij die dit jaar worden aangesloten, komt dat op 200 hectare.

Bron: AD

Contact Ton

Gerelateerde artikelen