Houd je gewas in balans in de winterperiode

  • 23 december 2020
    • Kennis delen

Met de Kerst en Oud en Nieuw op komst is het bekend dat op het Noordelijk halfrond het stralingsniveau afneemt, wat resulteert in een daling van de buitentemperatuur. Door minder ventilatie wordt de luchtvochtigheid in de kas hoger. Dergelijke omstandigheden kunnen de ontwikkeling en de groei van planten verminderen, terwijl de risico’s voor condensatie op bladeren en botrytis toenemen. Daarom vindt u hieronder een aantal tips om uw gewas te beschermen en in balans te houden.

Tip 1 | Microben
De ontwikkeling van een sterk wortelstelsel bij de start van de teelt is essentieel voor de totale teeltcyclus. Dit kan worden ondersteund door het inbrengen van nuttige microben in uw substraat.

Tip 2 | Luchtbeweging
Zorg voor voldoende luchtbeweging, vooral ’s nachts, rondom het gewas. Dit bevordert een gezond microklimaat, en ondersteunt de plantactiviteit dus de verdamping en daarmee de nutriënten opname.

Tip 3 | Energiescherm
Zet uw energiescherm in om uitstraling en dus koude plantenkoppen te voorkomen, want dat kan leiden tot een groeibeperking voor uw planten. Door optimaal gebruik te maken van uw energiescherm kunt u vooral de homogeniteit van uw kasklimaat verbeteren en bovendien het energieverbruik verlagen.

Tip 4 | Planttemperatuur meter
“Meten is weten”. Gebruik een planttemperatuurmeter om de temperatuur van uw gewas te meten en te zien hoe deze reageert op variaties van instraling en uw klimaatregeling. In combinatie met andere klimaatfactoren geeft de planttemperatuur waardevolle informatie over de energie- en waterbalans van de plant.

Tip 5 | Irrigatie
Geeft niet te weinig, maar ook niet te veel water. Juist bij lage instraling verdampt het gewas veel minder. Door de watergift af te stemmen op de werkelijke behoefte van het gewas, op basis van de verdampingsenergie of het stralingsniveau bereikt u tevens het optimale watergehalte en zuurstofniveau in de wortelzone.

Tip 6 | Temperatuur van het irrigatiewater
Bewaak de temperatuur van de wortels. Vaak staan waterbassins buiten de kas, wat betekent dat de temperatuur van het irrigatiewater afhangt van de buitenomstandigheden. Bij lage temperaturen kan dit leiden tot een wortelzonetemperatuur van minder dan 15°C of zelfs lager. Dit beperkt de wateropname door de planten en heeft vaak ook condensatie op lagere plantendelen (met name stengels) tot gevolg.

Tip 7 | Hommels en bestuiving
In het geval van kunstmatige belichting moet u er rekening mee houden dat het lichtspectrum anders is dan dat van de zonnestraling. In combinatie met te weinig natuurlijk zonlicht kan dit het oriëntatievermogen van hommels verstoren en het aantal hommels in de kolonie verminderen, wat ten koste gaat van de bestuiving.

Bovengenoemde tips kunnen helpen om uw gewas beter in balans te houden en het rendement van uw teelt te verhogen. Omdat de eigenschappen van uw kasconstructie en apparatuur kunnen variëren, dient u deze tips aan uw eigen situatie aan te passen.

Tot slot is onze belangrijkste suggestie om altijd te beginnen met een goed plan voor de opzet van de teelt en het bijbehorend kasklimaat. Door het maken van een plan bent u zich bewust van uw doelstellingen en kunt u beter beoordelen of aanpassingen nodig zijn.