De volgende stap naar autonoom telen: real-time verbinding in de kas met de LetsGrow Livestream

De volgende stap naar autonoom telen: real-time verbinding in de kas met de LetsGrow Livestream

Blog LetsGrow Livestream

De tijd waarin we leven brengt een hoop uitdagingen met zich mee. Virussen en plaagdruk zijn standaard opgenomen in onze huidige vocabulaire. Elkaar fysiek ontmoeten of het betreden van kassen wordt steeds vaker een uitzondering. Om het betreden van kassen toch mogelijk te maken lanceerde LetsGrow.com op 11 november 2021 de LetsGrow Livestream door middel van de Google Glass. Real-time meekijken en luisteren in de kas en een directe link met je teeltdata op één overzichtelijk dashboard.

Een digitale bedrijfsvoering

‘Hoor je mij of sta ik op mute’? Zie jij ook wat ik zie? Camera draaien? Zo?”  Een situatie die ons allen wel bekend voorkomt. Tegenwoordig Zoomen en Facetimen we wat af met elkaar. Het coronavirus zorgt ervoor dat fysieke bezoeken wereldwijd soms nog steeds lastig kunnen zijn. Daarnaast spelen ook diverse plantvirussen een grote rol in de dagelijkse bedrijfsvoering van veel telers wereldwijd. De wereld is steeds meer digitaal gaan denken en communiceren. Maar hoe je het wendt of keert, er is vaak ruis op de lijn, je praat toch al snel langs elkaar heen. Hoe mooi zou het zijn als je precies hetzelfde kunt zien en horen als degene aan de andere kant? Van een afstand ‘in control’ met een livestream uit de kas. Middels een speciaal ingerichte Google Glass van LetsGrow.com bijvoorbeeld. Met scherp beeld en duidelijk geluid is het mogelijk om met elkaar te communiceren en om het gewas tot in detail te bekijken, zonder fysiek aanwezig te zijn. Het enige wat je nodig hebt is de LetsGrow Livestream.

Succesvolle testfase bij Porta Nova

Anders dan bij een groenteteelt zoals tomaat, komt er in de rozenteelt geen virus voor wat het betreden van de kas der mate bemoeilijkt. Met beschermde kleding kan bijvoorbeeld een teeltadviseur de kas van Porta Nova gewoon bezoeken. Ondanks dit feit stond Porta Nova enthousiast tegenover de LetsGrow Livestream. Glenn van der Burg, teeltmanager bij Porta Nova, legt uit: “Wij zien de efficiëntie van deze toepassing en geloven dat dit een waardevolle toevoeging kan zijn aan je datastrategie, in welke teelt dan ook. We hebben sinds de coronatijd natuurlijk allemaal ervaren hoe het is om digitale alternatieven te moeten opzoeken. Dit is een geweldige aanvulling hierop, vooral omdat je met elkaar echt naar hetzelfde kijkt en je als brildrager je handen vrij hebt”.

Glenn van der Burg ervaart de bril in de praktijk. 

Trainingen en advies op afstand met de LetsGrow Livestream door HortiTech

Ook HortiTech is enthousiast over de LetsGrow Livestream. HortiTech is gespecialiseerd in onderzoek, training en advies voor telers en organisaties rondom agricultuur wereldwijd. Pim van Adrichem van HortiTech is zeker te spreken over deze ontwikkeling. Hij vertelt: “Wij verzorgen veel trainingen, vooral Noord-Amerika. Normaal gesproken vlieg je daar om de zoveel tijd naartoe. Naast dat dit de afgelopen tijd erg lastig was, is vliegen ook kostbaar voor zowel onze portemonnee als voor het milieu. De LetsGrow.com Livestream kan een aantal van deze contactmomenten overnemen en het onderhouden van contact juist laagdrempeliger maken. Een samenwerking met een teler is vaak een traject van een aantal maanden of jaren. Hierdoor kun je bijvoorbeeld al éénof twee keer op en neer vliegen vervangen, maar ook vaker contact hebben met de teler in opleiding omdat de drempel een stuk lager is. Via het platform is het gemakkelijk om een Livestream afspraak in te schieten met de teler op locatie. Het is een kwestie van “plug-and-play”.

LetsGrow Livestream inzetbaar bij assessments

Daarnaast neemt HortiTech na een trainingstraject vaak ook een assessment af. Hierin biedt de LetsGrow Livestream ook een uitkomst. Pim legt uit: “Met de bril kunnen we direct meekijken met wat de teler in opleiding doet, zonder dat het voelt alsof we op zijn vingers kijken. Dit geeft een veel realistischere situatie weer dan dat wij fysiek met die persoon zouden meelopen. Uiteindelijk is dat alleen maar gunstig voor beide partijen”.

De LetsGrow Livestream is wereldwijd beschikbaar. Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via Info@letsgrow.com of vul ons contactformulier in.

Meekijken in de kas en een directe link maken met de teeltdata. 

Contact Ton